Er is een nieuwe versie van het PCC voor Profit 18. Deze versie is niet verplicht. Het PCC meldt daarom niet dat er een nieuwe versie is. Je kunt het PCC van Profit 17 (versie 17.00) gebruiken in Profit 18. Het PCC van Profit 18 download je op de AFAS Klantportal.
Werk je met een lagere versie (lager dan versie 17.00) dan is het wel noodzakelijk dat je het PCC updatet naar de nieuwste versie. Download het PCC via InSite of Profit Windows.
Voor Belgische klanten is nu een koppeling met Graydon beschikbaar. Als je een nieuwe organisatie, inkooprelatie of verkooprelatie aanmaakt, kun je zoeken in de bestanden van Graydon en direct gegevens overnemen in Profit.
Voor InSite is het volgende van belang. Bij Nederlandse omgevingen wordt automatisch Zoeken in KvK gebruikt en bij Belgische omgevingen Zoeken in Graydon. Er zijn echter ook hybride omgevingen waarbij de activeringen Nederland (functionaliteit) en België (functionaliteit) beide zijn ingeschakeld. In die situatie moet je per aanmaakprofiel bepalen of je wilt zoeken in Kamer van Koophandel of Graydon. In de conversie naar Profit 18 wordt deze instelling automatisch bepaald op basis van je licentie. Controleer de aanmaakprofielen en voeg eventueel aanmaakprofielen toe. Vanaf Profit 18 kun je ook aanmaakprofielen toevoegen voor organisaties, zodat je ook per organisatie kunt instellen of je wilt zoeken bij de Kamer van Koophandel of Graydon.
Het inloggen op OutSite via social media stopt. AFAS gaat het inloggen via twee-factorauthenticatie mogelijk maken voor OutSite. Gebruikers loggen in met gebruikersnaam+wachtwoord en een extra verificatiestap via bijvoorbeeld AFAS Pocket. Voor de tweede verificatiestap zullen ook diverse andere authenticatie-apps worden ondersteund, zoals Lastpass.
Het inloggen via eigen identity provider blijft bestaan. De instellingen zijn verplaatst naar het nieuwe tabblad Inloggen in Algemeen / In - & OutSite / Site.
In Algemeen / In - & OutSite / Site is het veld Inloggen met gebruikersnaam/wachtwoord op het tabblad Algemeen vervallen. Dit veld is vervangen door een nieuw veld, namelijk het veld Methode op het nieuwe tabblad Inloggen. In het veld Methode bepaal je de inlogmethode.
In Profit 18 is het veld Type rooster toegevoegd. Door de komst van dit veld zijn alle bestaande rooster geconverteerd naar nieuwe typen roosters:
De velden Wisselend arbeidspatroon en Wisselend arbeidspatroon specificeren zijn niet meer zichtbaar in de wizard en profielen. Deze velden blijven nog wel beschikbaar in de gegevensverzamelingen. Hierdoor blijven bestaande analyses, rapporten, GetConnectoren en UpdateConnectoren werken.
In de bestaande profielen is het veld Type rooster automatisch toegevoegd waarbij Zichtbaar en Wijzigbaar is aangevinkt.
Het bestaande menu-item CRM / Cursusmanagement / Inrichting / Draaiboek is verplaatst naar Algemeen / Beheer / Draaiboek. Als je geautoriseerd was voor CRM / Cursusmanagement / Inrichting / Draaiboek, dan ben je na de overstap op Profit 18 ook geautoriseerd voor Algemeen / Beheer / Draaiboek.
In de Management tool vind je het draaiboek ook op een nieuwe plaats, namelijk in de functiegroep Draaiboek.
De reden voor deze verplaatsing is dat het draaiboek vanaf Profit 18 ook kan worden gebruikt voor in- en uitdiensttreding (in HRM) en voor de periodeafsluiting (in Financieel).
Bij de conversie wordt de nieuwe instelling Btw terug te vorderen in de Ordermanagement-instellingen op Volgens project/verbijzondering gezet. Hierdoor wijzigt er nog niets.
Om als vrijgestelde organisatie met voorraadartikelen inclusief btw van de verbeterde functionaliteit gebruik te maken, moet de nieuwe instelling op Vrijgesteld worden gezet. Nadat de instelling is omgezet, journaliseert Profit álle voorraadmutaties op de nieuwe manier. Dit geldt ook voor het verwijderen van ontvangsten en/of confrontaties met voorraad.
Daarnaast moet je, als je in de artikelgroepen met voorraad bij Rek. Prijsverschil dezelfde grootboekrekening hebt gekoppeld als bij de Rek. Inkoop, daar een andere grootboekrekening instellen. Namelijk een grootboekrekening die geschikt is voor het prijsverschil tussen inkoopprijs en verrekenprijs.
Let op:
De gewijzigde instelling en de eventuele grootboekwijziging hebben veel impact en moeten goed getest worden. Wij raden je aan dit samen met een consultant te doen. Qua timing voor overgang adviseren wij de start van het nieuwe boekjaar.
Je krijgt bij het toevoegen van de kostprijs nu ook een keuzescherm als je deze aanmaakt vanuit een artikel.