Dagvoorzitter Laura Plattel, Projectleider Overheid en Onderwijs, trapt de middag af met een duidelijke boodschap: de livegang is geen eindstation, het is juist het startpunt van iets nieuws. De zaal zit vol mensen uit verschillende branches met een gemene deler: het vieren van de livegang. Laura is ook benieuwd hoe iedereen erbij zit. Via Mentimeter vraagt ze naar het energieniveau na een intensieve periode. En dat niveau is gelukkig hoog. Het helpt dat de impact van de implementatie als waardevol wordt ervaren. Op de vraag hoe deelnemers de livegang zouden omschrijven, komen termen als ‘uitdagend’ en ‘pittig’ naar voren.
Meer dan de helft van de aanwezigen heeft al concrete plannen voor doorontwikkeling. Sommigen zijn zelfs al begonnen. Werving en selectie, rapportages, PowerBI, Onboarden en AI kwamen veel terug als prioriteiten. Toch bleek ook wat klanten daarvoor nodig hebben: tijd, capaciteit, kennis en bovenal commitment. Of zoals één deelnemer het treffend zei: “Technisch kan er veel, maar je organisatie moet wel mee.”
Deze korte inventarisatie in de zaal onderstreept dat organisaties verder willen. Iedereen zit nu in de AFAS-villa. De plaggenhut ligt achter je en in de verte lonkt het droomkasteel. Er is nog alle ruimte voor fine-tuning en doorontwikkeling. Daar heb je natuurlijk tijd en enthousiasme voor nodig. En ook AFAS kan je daarin ondersteunen. Dat doen we bijvoorbeeld met kennis en inspiratie. Zo staat er een jaarplanner voor jouw branche klaar, waar je meteen mee aan de slag kunt. We organiseren regelmatig webinars over het Control Framework, AI of autorisatie, die je op jouw moment kunt terugkijken. Vergeet ook niet de openbare wensenlijst regelmatig te checken. Daarnaast ben je van harte welkom op kennisevents zoals de AFAS Open, waar we je meenemen in nieuwe functionaliteit en hoe je daar concreet mee aan de slag kunt.
Aan de andere kant kun je rekenen op advies en ondersteuning. Opleidingen houden je kennis op peil, en als het nodig is kun je terecht bij Support of Servicemanagement. En heb je meer hulp nodig, dan staat ons uitgebreide partnernetwerk voor je klaar. Het is volgens Laura overduidelijk: de reis gaat door!
Henk Sebens, IT-manager bij Schuiteman Accountants & Adviseurs, is al heel wat jaren actief in de AFAS-wereld. Zijn organisatie ging in 2021 live en is inmiddels flink doorontwikkeld.
Hij nam ons mee in het proces ná de livegang. “Na de go-live kun je een loonstrook maken of een factuur sturen. Maar echte winst boek je pas als je gaat doorontwikkelen. En dat vraagt een andere mindset.” Zijn belangrijkste les? Denk in processen, niet in losse functies. “Je kunt een workflow technisch perfect inrichten, maar als je collega’s het niet begrijpen of als het vastloopt, zijn ze er snel klaar mee. Blijf daarom altijd dicht bij de gebruiker.”
Henk benadrukte dat de meerwaarde van een AFAS Beheerder niet zit in Excel-hulp of rapportages bouwen. “Je zorgt dat mensen beter, leuker en efficiënter kunnen werken. Daar ligt je focus en dat kost tijd. Dus begin bij je eigen afdeling. Automatiseer daar wat je kunt. Zo houd je zelf tijd over én zien collega’s wat AFAS allemaal kan.”
Een jaarplanning helpt je om focus aan te brengen. “Maar houd het klein. Kijk in je ticketsysteem naar wensen en ga je organisatie in. Vraag je collega’s waar ze vastlopen of wat ze saai werk vinden. Daar liggen je kansen.” Tot slot liet hij zien hoe Schuiteman zoveel mogelijk processen in AFAS heeft ondergebracht. “AFAS kan heel veel. Het is misschien niet altijd 100% dekkend, maar je houdt wél alles in één systeem. Dat is veel praktischer en overzichtelijker dan losse systemen.”
Na het plenaire deel is het tijd om elkaar verder te ontmoeten op het inspiratieplein. Juist door met elkaar in gesprek te gaan, ontstaan nieuwe plannen. Op de stands per branche kun je collega-klanten ontmoeten. Van het onderwijs tot de bouw, van vrijwilligersorganisaties tot gemeenten – overal werd kennis gedeeld, ervaringen uitgewisseld en samen vooruitgekeken.
Op inhoudelijk vlak kon je je laten inspireren op thema’s als AI in workflows, het functioneel beheerportaal en verborgen parels van Profit. Ook meer praktische vragen kwamen aan bod, bijvoorbeeld bij de stands over servicemanagement of opleidingen.
De livegang is een mijlpaal en een startpunt tegelijk. Het begint pas echt als je gaat optimaliseren. Wat is jouw stip aan de horizon?
In dit Succesbeheer-artikel vind je een terugblik op een geslaagde 'Klas van 2024'.